En guide för sig som ska välja foundation

  • 04 Apr, 2022

Välja foundation

En foundation är tänkt att fungera som en bas för att täcka eventuella ojämnheter i huden. Det finns en uppsjö av alternativ på marknaden och det kan vara svårt att välja rätt. Det finns till exempel foundation för torr hy som passar dig som behöver mycket fukt. Dessa brukar innehålla flera vårdande ingredienser utöver själva sminket. Det är normalt det första steget i en sminkrutin.

Flytande foundation

Om du vill ha mycket täckning är det ofta bäst att använda en flytande foundation. Den är enkel att jobba in i huden med en svamp eller borste. Tänk på att välja rätt nyans för att få ett naturligt resultat. Du kan handla din skönhet online och ha tillgång till ett mycket större utbud av smink. Det bästa med en flytande variant är att den är enkel att bygga upp. Du tar bara så mycket som du behöver.

En av vårens make-up trender är att använda foundation både som täckning och som bronzer. Då väljer du alltså en mörkare nyans som bronzer. Det klassiska är att man lägger detta uppe i pannan och på kindbenen. Det ska ligga på de delarna av ansiktet som normalt träffas av solens strålar.

Välj en foundation för torr hy

Om du vill ha en foundation för torr hy är det ofta bäst att välja en tinted moisturizer. Det är alltså en ansiktskräm med lite pigment i. Det passar i alla fall dig som endast vill ha en lätt täckning. Oavsett vilken produkt du väljer bör du alltid grunda med en återfuktande kräm innan du lägger på sminket. Annars är det stor risk att du får ännu mer problem med din torra hy.

Det finns väldigt många bra foundations på marknaden idag. Ofta fungerar flytande produkter bäst på torr hy eftersom de känns mer återfuktande. Om du använder puder finns risken att det känns kakigt och torrt. Glöm inte heller att använda en fuktspray för ge ansiktet lite fukt när du lagt på basen. Det kan sprayas på när som helst.

Att välja puderfoundation

Puderfoundation är en annan typ av foundation som är väldigt populär. Det passar främst dig som har oljig hud eftersom det mattar ner huden. Du kan enkelt bygga upp din täckning genom att ta flera lager. Det är enklast att applicera med en foundationborste. En del väljer även att ta en svamp och dutta in i ansiktet för ett täckande resultat.

Om du använder din foundation tillsammans med concealer och ett löspuder får du normalt bäst resultat. Sedan har du basen klar. Var inte rädd att testa olika foundations för att hitta en favorit.